Haberler

Liste Resim

Türk Sermayesi Yatırımda Dışa Açıldı!

Türklerin doğrudan yatırım için yurtdışına aktardığı sermaye, gelen doğrudan yatırımın yarısına yaklaştı. On ayda "net" 7.9 milyon dolar gelirken, Türk işadamlarının yurtdışı yatırımları 3.3 milyar dolara ulaştı.


ANKARA - Ekonomide yavaşlama yılı olan 2012'de Türk sermayesinin doğrudan yatırım için yurt dışına sermaye ihracı hızlandı. Yılın ilk on ayında Türklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları, Türkiye'ye doğrudan yatırıma gelen yabancı sermayenin yarısına yaklaştı.

DÜNYA'nın Merkez Bankası ödemeler dengesi verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, ocak-ekim döneminde yabancılar doğrudan yatırımları için Türkiye'ye 8 milyar 324 milyon dolar sermaye getirdiler. Gelen tutar geçen yılın eş dönemine göre yüzde 31.6 düşüş gösterdi. Aynı dönemde yabancı sermaye doğrudan yatırımlarında 350 milyon dolarlık da çıkış yaşandı. Böylece bu nitelikte yabancı sermaye girişinin neti, yüzde 22.1 düşüşle 7 milyar 974 milyon dolar oldu. Bu dönemde yabancıların gayrimenkul alımları ise yüzde 23.3 artışla 2 milyar 145 milyon dolara, yabancı sermayeli firmaların dış ortaklarından kullandığı kredi miktarı da yüzde 454 artışla 465 milyon dolara yükseldi. Bunlar da dahil edildiğinde doğrudan yabancı sermayede on aydaki toplam net giriş yüzde 12.2 düşüşle 10 milyar 584 milyon dolar olarak gerçekleşti.

On ayda net 3.4 milyar $ sermaye ihracı

Ocak-ekim döneminde Türk yatırımcılar ise çeşitli ülkelerdeki doğrudan yatırımları için 3 milyar 583 milyon dolar sermaye transfer etti. Söz konusu tutar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84.4 arttı. Doğrudan yatırımlar kapsamında yurt dışına sermaye ihracı, geçen yılın tümündeki tutarı aştı. Aynı dönemde yurt dışındaki doğrudan yatırımlarından Türkiye'ye 219 milyon dolarlık da geri dönüş yaşandı. Böylece Türk girişimcilerin, ilk on aydaki net doğrudan sermaye ihracı geçen yıla göre yüzde 90.1 artışla 3 milyar 364 milyon dolar oldu.

Buna göre on ayda yurt dışına gerçekleşen net doğrudan yatırım, aynı dönemde Türkiye'ye gelen net 7 milyar 974 milyon dolarlık doğrudan yabancı sermaye tutarının yüzde 42.2'sine ulaştı.

Türk girişimciler bu dönemde, yabancıların Türkiye'ye, gayrimenkul alımları ve firmaların kredi kullanımları da dahil yaptığı toplam doğrudan yatırımın ise yüzde 31.8'i kadar yurt dışına doğrudan yatırım gerçekleştirdi. Türklerin doğrudan yatırım için yurt dışına aktardığı tutar, yabancıları doğrudan yatırım için getirdiği toplam sermayeden düşüldüğünde on aylık net fiili girişin 7 milyar 220 milyon dolar olduğu belirlendi. Söz konusu tutar 2011'in aynı döneminde 10 milyar 283 milyon dolar olmuştu. Buna göre doğrudan yatırımlar cephesinde on aylık net sermaye girişi geçen yıla göre yüzde 29.8 azaldı.
Bu yılın ilk on ayında, Türk girişimcilerin yurt dışındaki doğrudan yatırımlarının 2 milyar 862 milyon dolarının sanayiye yönelik olduğu belirlendi. Bu kapsamda 2 milyar 451 milyon dolarlık imalat sanayi, 371 milyon dolarlık madencilik ve 40 milyon dolarlık da elektrik, gaz, su sektörü yatırımına gidildi. Aynı dönemde Türk girişimcilerin yurt dışındaki hizmetler yatırımlarının toplamı da 721 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türk sermayedarlarının doğrudan yatırım niteliğinde en fazla sermaye ihraç ettikleri alt sektörün ise 2 milyar 152 milyon dolarla gıda olduğu belirlendi. Yurt dışında bu sektöre yönelik yatırımlar için götürülen sermaye önceki yıla göre 45 kat artış gösterdi. Türklerin yurt dışı doğrudan yatırımlarında bu alt sektörü 302 milyon dolarla finans ve sigorta faaliyetleri, 146 milyon dolarla gayrimenkul faaliyetleri, 91 milyon dolarla metalik olmayan mineraller, 72 milyon dolarla inşaat, 59 milyon dolarla tekstil izledi. Türk sermayesinin dış ülkelerdeki doğrudan yatırımları 2002 yılında sadece 251 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti. Yurt dışı doğrudan yatırım tutarı 2003'ten itibaren katlanarak büyüdü ve ilk kez 2005 yılında 1 milyar doları aştı. 2007'de de 2 milyar doları aşan yatırım tutarı, geçen yıl 3 milyar dolara yaklaştı. Bu yılın ocak-ekim döneminde 3.6 milyara ulaşan yurt dışı doğrudan yatırım tutarının yılın tümünde 4 milyar doları da aşması bekleniyor.

Türk girişimcilerin yurt dışı doğrudan yatırımları kapsamında 2003 yılı başından bu yılın ekim sonuna kadar olan dönemde gerçekleştirdiği sermaye ihracının yaklaşık 21 milyar dolar olduğu belirlendi.

En büyük yatırım Hollanda'ya

Türk girişimcilerin doğrudan yatırımları kapsamında ilk on aydaki sermaye ihracında ülkelere göre en büyük payı 2 milyar 398 milyon dolarla Hollanda aldı. Bu ülkeyi 309 milyon dolarla Azerbaycan, 95 milyon dolarla Hırvatistan, 64 milyon dolarla ABD, 62 milyon dolarla Rusya ve 59 milyon dolarla İngiltere izledi. Anılan dönemde, İsviçre 57 milyon, Kazakistan 56 milyon, Almanya 45 milyon dolarla en fazla sermaye ihraç edilen ülkeler oldu.
Naki BAKIR

Bu Haber"http://www.dunya.com/turk-sermayesi-yatirimda-disa-acildi-174537h-p2.htm" MGBP Tarafından Derlenmiştir.